Η πόρωση μαλλιών είναι ένας άλλος όρος που αξίζει να γνωρίζετε. Σας λέει πολλά για τη δομή των μαλλιών σας, πώς συμπεριφέρεται κατά το styling, πώς να τα φροντίσετε και ποια είναι τα συνηθισμένα προβλήματα.

Τα μαλλιά δεν έχουν ομαλή δομή. Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις μας, τα μαλλιά δεν είναι τόσο λεία όσο ένα φύλλο γυαλιού. Το εξωτερικό τους στρώμα αποτελείται από επιδερμίδια – σκλήρυνσης της στρώσης κερατίνης. Είναι σαφώς ορατό κάτω από το μικροσκόπιο: τα επιδερμίδια μοιάζουν με αλληλεπικαλυπτόμενα κεραμίδια. Τα ανθρώπινα μαλλιά αποτελούνται από 7-10 στρώματα επιδερμιδίων. Τα επιδερμίδια δεν προσκολλώνται πάντοτε στα μαλλιά – μπορούν να ανυψωθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα κενά και οι οπές στο στρώμα της επιδερμίδας καθορίζουν την κατάσταση των μαλλιών και την πόρωσή τους.

Όσο πιο αυξημένα είναι τα επιδερμίδια, τόσο υψηλότερη είναι η πόρωση που έχει άμεση επίδραση στην εμφάνιση και την κατάσταση των μαλλιών σας.

Υπάρχουν 3 τύποι πόρωσης:

Η ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΡΩΣΗ είναι χαρακτηριστική για τα μαλλιά που είναι ομαλά και βαριά, σκληρά για να τρέφονται, επιβαρύνονται εύκολα με ακατάλληλη περιποίηση μαλλιών. Δεν υπάρχει σωστή κυκλοφορία αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά και το κρανίο γίνονται λιπαρά. Τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης δεν έχουν όγκο και είναι δύσκολο να ανυψωθούν οι ρίζες.

Η ΜΕΣΑΙΑ ΠΟΡΩΣΗ είναι χαρακτηριστική για τα μαλλιά που είναι αρκετά εύκολα στο styling αλλά πέφτουν εξαιτίας αδύναμων τριχοθυλακίων. Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι λιπαρό ενώ τα άκρα γίνονται ξηρά και φριζάρουν. Τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης έχουν ελαφρώς ανυψωμένα επιδερμίδια. Κατά συνέπεια, τα θρεπτικά συστατικά έχουν εύκολο τρόπο να μπουν, αλλά οι τοξίνες μπαίνουν επίσης μέσα στα μαλλιά χωρίς πρόβλημα. Τα μαλλιά είναι επιρρεπή σε βλάβη, χάνουν λάμψη και ελαστικότητα.

Η ΥΨΗΛΗ ΠΟΡΩΣΗ είναι χαρακτηριστική για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Τα επιδερμίδιά τους είναι πολύ μεγάλα. Τα μαλλιά είναι εύθραυστα και χάνουν την ενυδάτωσή τους. Τα άκρα μαλλιών χωρίζονται. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τραφούν τα μαλλιά υψηλής πόρωσης. Τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να παραμείνουν στη δομή των μαλλιών λόγω των μεγάλων κενών στο στρώμα κερατινών.

Αν θέλετε η περιποίηση των μαλλιών σας να είναι επιτυχής, πρέπει να ταιριάξετε τα προϊόντα σας με την πόρωση των μαλλιών σας. Επιτρέπει την καταπολέμηση των προβλημάτων χαρακτηριστικό για ένα συγκεκριμένο τύπο πόρωσης.

Τα λάδια αποτελούνται από μόρια που έχουν διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τα κυρίαρχα λιπαρά οξέα. Τα μόρια μπορούν να χωρέσουν μεταξύ των κενών στην επιφάνεια των μαλλιών και να δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια: τα φυσικά έλαια ικανοποιούν τις ανάγκες των μαλλιών σας, παρέχοντας πλήρη φροντίδα και επισκευή.

Το μέγεθος των μορίων εξαρτάται από τις αναλογίες λιπαρών οξέων σε ένα συγκεκριμένο έλαιο. Επομένως, εάν γνωρίζετε την πόρωση των μαλλιών σας, θα πρέπει να επιλέξετε λάδια με ένα συγκεκριμένο είδος λιπαρών οξέων. Η καλύτερη ιδέα είναι να επιλέξετε ένα έτοιμο μείγμα από φυσικά έλαια που είναι κατάλληλα για μια δεδομένη δομή μαλλιών.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των μορίων και το περιεχόμενο των λιπαρών οξέων, υπάρχουν τρεις τύποι ελαίων. Κάθε ένας αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο τύπο πόρωσης.

1. Διεισδυτικά έλαια και βούτυρα με την πλειονότητα των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα μόρια τους είναι μικρά και σε ιδανική περίπτωση ταιριάζουν με τα χαμηλής πόρωσης μαλλιά καθώς δεν τα επιβαρύνουν. Δίνουν απαλότητα και ελαφρότητα.

– Στην χαμηλή πόρωση αρέσουν τα ακόλουθα έλαια: καρύδας, babassu, φοίνικα, cupuacu, πεύκου, κακάο και shea.

2. Ημι-διειδυτικά με την πλειοψηφία των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ωμέγα-7 και ωμέγα-9. Τα μεσαίου μεγέθους μόρια τους είναι ιδανικά για μεσαίας πόρωσης μαλλιά. Προσδίδουν λάμψη, προστατεύουν από ζημιές και θερμότητα, ομορφαίνουν και αποτρέπουν την αραίωση και το φριζάρισμα.

– Στη μεσαία πόρωση αρέσουν τα ακόλουθα έλαια: καμέλιας, moringa, buriti, βερίκοκου, macademia, argan και αμυγδάλου.

3. Μη διεισδυτικά έλαια με την πλειοψηφία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αποτελούνται από μεγάλα μόρια – ιδανικά για υψηλής πόρωσης μαλλιά. Τέτοια έλαια έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν βαθιά, να προσθέτουν αναπήδηση και ένα κατάλληλο επίπεδο ενυδάτωσης.

– Στην υψηλή πόρωση αρέσουν τα ακόλουθα έλαια: κραμβόσπορου, αβοκάντο, μαύρου σπόρου, νυχτολούλουδου, ηλίανθου .